СВЕВЛАД                     www.svevlad.org.rs                     СВЕВЛАД                     www.svevlad.org.rs
 
Постављено захваљујући г-ђи Дијани Семјоновој,
власници ауторског права за ову књигу,
чије се фототипско издање појавило у Русији 2007. године,
према оригиналном штампаном издању
Императорске академије наука из 1842. године /Санкт-Петербург/.

 

 

 

 

Федор Шимкевич
 

КОРНЕСЛОВЪ

РУССКАГО ЯЗЫКА

 

 

Из рецензије

Појава фототипског издања ''Коренослова руског језика'' Федора Шимкевича из 1842. године представља подухват од прворазредне важности. Савремени услови у којима се нашао руски језик, крајње су неблагонаклони за његов даљи развој, за схватање његових природних особености и одлучно разликовање самосвојности тог језика од осталих светских језика..

''Коренослов'' се поново појавио у време када су школе престале да поучавају децу богатом наслеђу отачке писмености, већ напротив, уче их технократским изразима и сиромашном језику свакодневице, насталим на основама туђинских језика.

Руска господа је још у давна времена одустала од употребе и примене руског језика, а народ, као ''природни носилац језика'', престао је да разуме скривени смисао рођеног језика, и те две чињенице, тако удружене, јасно сведоче о реалној угрожености руског језика, што може довести и до његовог ишчезнућа са лица Земље.

''Коренослов'' Федора Шимкевича омогућава испитивање самих извора и устројства руског језичког наслеђа, чиме се уједно може и зауставити даље пропадање историје руског народа.

Прев. А.М.О.

 

Преузмите ''Коренослов'':
Корнесловъ русскаго языка /2,436 kb/

 

 

Преузмите фонтове посебно израђене за ову књигу:

NewCyr /116 kb/

NewCyrI /90 kb/
и
Oldrus /26 kb/

Povratak na Povesnicu