СВЕВЛАД                     www.svevlad.org.rs                     СВЕВЛАД                     www.svevlad.org.rs
 

Извор: ''Предања словенских народа'',
приредила: Мирослава Смиљанић-Спасић;
Утопија, Београд 2006.

 

ХРВАТСКЕ БАЈКЕ

 

 

Свештеник бога Перуна

 

 

Свештеник бога Перуна
У старо доба живео је у светом гају свештеник бога Перуна. У малом храму, који се налазио усред гаја, свештеник је богу приносио разне жртве у плодовима и животињама; оно што је од жртава остајало јели су свештеник и његове две кћери и тако се прехрањивали. Старац је у својој сиротињи био миран и задовољан али кад су му кћери стасале за удају он се узнемирио јер није имао чиме да их опреми.
Једне ноћи, док је спавао у својој колиби поред храма, усни да пали жртве Перуну и да му Перун говори:
„Не бој се, мој добри свештениче! Сутра ће ти доћи вртлар Прибуд да тражи твоју старију кћер а мало затим просиће ти и млађу лончар Милорад. Подај своје кћери јер су оба просца добри момци."
Заиста се све догодило онако како је свештеник сањао. Уз сватовску свирку и песму одведоше му зетови кћери. Старац је неко време туговао за њима али му се ускоро врати његов стари мир и спокојство.
После неког времена старац зажели да види своје кћери па пође прво у посету старијој. Упитао ју је како живи а она му задовољно одговори:
„Добро нам иде, оче. Цели дан радимо у вртовима, натпевамо се са птицама; у румени сутон заливамо плодове а затим, мирни и задовољни због доброга дана, седимо на клупи пред својом кућом и уживамо у свежини божје ноћи".
Уто дође и зет, вртлар, обрадова се тасту и рече жени да спреми добру вечеру. Кад је старац утолио глад и напио се медовине, он диже поглед к небу и блажен стане захваљивати богу:
„Слава теби, силни Перуне, за сва добра која дајеш људима!"
А кћи дода:
„Оче, када му о празнику Огњенога креса будеш палио жртве, замоли свога доброг бога да нам пода-ри обилну кишу јер је земља испуцала од суше па су се плодови скоро спарушили".
„Децо! Мој бог је и ваш бог јер је он створио свет и владаће њиме и онда када нас нестане. Молићу му се да вам подари кишу а он је добар и зацело ће вам је дати".
Старац се опростио и отишао у посету млађој кћери која је живела на другом крају истог села. Тамо га опет врло лепо дочекаше. Лончар је био у великом послу јер се у целом крају прочуо као најбољи мајстор у прављењу и шарању посуђа разне врсте и облика. Видећи да му и млађа кћи срећно живи, свештеник после вечере диже пехар медовине, куцне њиме о сто и пожели младима још много здравља и весеља:
„Колико је капљица у овом пехару, нека вам бог да још толико година!"
Свештеник је погледао према небу и замолио богове да му штите децу и подаре унучад.
„А онда ми, о богови, дајте мирну и лаку смрт у сну да вам и тамо на небу верно служим!"
Кћи му рече:
„Оче, кад о празнику Огњеног креса будеш доброме богу давао жртве паљенице, замоли га да нам да што топлије дане и подржи ову сушу; муж ми је начинио много свакојаког лепог посуђа и, ако падне киша, сва ће нам се мука претворити у блато."
Старац обећа, опрости се с њима и оде у свој свети гај. Али, када је те ноћи хтео да заспи, он се сети шта је обећао старијој кћери и да треба, у исти мах, да моли Перуна и за кишу и за сушу.
Све до празника старац је размишљао како да реши ствар. Уочи самог Огњеног креса он уђе у храм и стаде пред кип доброг бога чија се риђа брада црвенела на светлости лојанице. Свештеник клече и поче разговарати са својим богом. Утом и заспи а у сну му се јави добри бог и рече:
„Верни мој слуго, радо бих ти учинио по вољи али ја не могу у исто село да пустим и кишу и сушу у исти мах!"
„Моћни боже" - усуди се да каже старац. - „Ти пусти кишу тамо на почетку села где су баште мога старијег зета а подај сушу грнчару који је на завршетку села".
На ту молбу се Перун грохотом насмеје да се његов дрвени кип затресао па рече:
„О, мој добри слуго, ти си заиста мудар саветник а и боговима каткад треба савета. Зато ћу те повести са собом нашем оцу."
И стари свештеник у великом чуду виде како бог сиђе са свога постоља, пружајући му руке, и осети како се заједно с њим уздиже на небо.
Сутрадан, кад су људи дошли у свети гај да славе празник Огњеног креса, нађоше старога свештеника како блажена лица спава вечним сном у подножју Перуновог кипа.

Povratak na Narodno predanje