СВЕВЛАД                     www.svevlad.org.rs                     СВЕВЛАД                     www.svevlad.org.rs
 

Постављено у сарадњи са аутором
*
Назив оригинала: Галина Лозко,
"Дерево життя. Українська міфологія для середнього шкільного віку".
Обкладинка та iлострацii
Вiктора Крижанiвського; Київ, 2009.

Галина Лозко
ДРВО ЖИВОТА


Илустрације: Виктор Крижановски
*
Приредио текст за објављивање на српском језику:
Марко Ковачевић

 


Жива


Белобог и Црнобог


Дана


Доља


Коледо


Купало


Леља


Род


Русалка


Слава


Сварожић

 

 
Погледајте и ...

Максим Сухарев: Чиста магија словенског мита

Борис Олшански: Сенке заборављених предака

Љубивоје Јовановић: Срби граде храм Перуну

 

 

 

 

Дрво Живота

Вековима је деда Сварог посматрао из своје небеске Сварге то плаво, бесконачно и досадно пространство које је било без икаквог живота. Тада је он својим магичним прстима створио Земљу и на њој посадио Рајско дрво. То дрво је расло по целом свету и било је први знак живота на Земљи.
Кора дрвета је била златна, цело стабло је било од злата као и плодови. Слатки мириси дрвета су привукли цвркут свих врста птица као и зујање вредних пчела, а из корена су текли мед и млеко са дванаест извора. У самом срцу Рајског дрвета био је сакривен живот и оно највредније, бесмртност. Под то дрво пристигоше и разне звери. Од њега насташе први људи који су себе називали племеном дрвета.
Данас је обичај у Украјини да се при рођењу детета посади дрво или уради вез на пешкиру са мотивима дрвета или цвета, као одраз нечег Божанског. Дрво симболизује плодност а народна пословица каже: “Где је корен, ту ће расти и грана". Корен као подземни део дрвета представља свет мртвих, свет предака. Тај свет се зове Нав, а стабло дрвета представља свет живих и назива се Јав, док разгранати део дрвета представља свет богова и будућност људи, који живе по закону истине и тај свет се зове Прав.

Сварог

Бог-творац универзума, најстарији и најмудрији деда Сварог, представник је свих богова. Он – као небески ковач који је створио свет и Земљи подарио разнолике животиње као и прве људе, био је присутан у сваком предмету, у сваком живом бићу. Стварањем живота и настанком првих људи, на Земљи се створило и породично стабло. Сварог је био заштитник брака и породице као и дароватељ знања и језика. Као мајстор свих заната, Сварог је приказан са секиром у рукама од злата, или са чекићем у својој небеској ковачници.


Лада

Лада је по предању Сварогова жена, мајка богова коју су сви Словени поштовали и славили. Како прича каже, у Кијеву је постојао храм посвећен богињи Лади чији је кип био украшен драгуљима а одећа извезена златим нитима. У наручју је држала своју ћерку Лељу и свог сина Полеља који су симболизовали воду и ватру као два извора живота. Лада се највише помињала током свадбених обреда где су јој приносили дарове као захвалност богињи која ће будућим супружницима заштитити брак. Исто тако, Лада је девојкама дала најлепше особине као што су: лепота, љубав, нежност, верност, плодност и способност за подизање деце.

 

Јарило

Млади бог пролећног сунца, вегетације, љубави, плодности и рата. Јарилово име се често везивало за храброст, снагу и борбеност, тако да су божанства плодности често била приказана са мачем у руци.
Словени су Јарила веома поштовали и они који су били рођени током његових празника, добијали су имена: Јарун, Јарополк, Јаромир, Јарослав, Јарогнев, као и многа друга.


Дажбог

Дажбог или Дајбог – Бог летњег сунца, син Сварогов, сматра се претком Руса и Украјинаца. Његово име потиче од старе словенске реци дажд, и бог, у значењу "Бог који дарује". Иако се Дажбогу приписују особине које стоје у вези са небом и сунцем, његово име је помињано током обредне бербе ражи и пшенице у циљу бољег приноса.

 

Перун

Бог муње, заштитник ратника, дароватељ људске снаге и храбрости, најстарији Сварогов син.
Храмови посвећени Перуну налазили су се у Кијеву, Новгороду и осталим руским градовима тога времена.
Покрштавањем Руса 988 године, дрвени кип са сребрном главом и златним брковима је бачен у Дњепар по налогу кнеза Владимира. Чак и после примања хришћанства, многа места су постајала света и била су посвећена свим древним Боговима тога времена У знак захвалности, народ је Перуну приносио дарове као што су – вепар, петао, бик, медовина. Његови симболи су – храст, бековина, папрат, секира, стрела, коњ.


Стрибог

Бог ветра, олује, временске погоде и непогоде и верни Перунов брат који му увек пристиже у помоћ. Стрибог није био поштован само због своје преке нарави већ, када је био миран и задовољан и време је било мирно и благо. У прошлости, па и дан данас, Стрибогово име се често помиње код морепловаца и земљорадника у молитвама а за лепо време, да једнима подари мирно море а другима да не уништи усеве. За разлику од морепловаца и земљорадника, Стрибогови ветрови су другима били прави божији дар, као на пример млинарима који су прижељкивали ветрове јер без њих ветрењаче не би покретале млин, или музичари и појци којима је ветар као извор креативне мелодије био инспирација за будуће стваралаштво.
У кијевском храму богова, Стрибог је био описан као ратник са кацигом и оклопом, са луком и стрелом у рукама.

 

Мокош

Богиња жетве, плодности, заштитница жена, породице, материнства, деце, здравља, и вечита заштитница природе. Као таква, Мокош је уживала велико поштовање од стране људи а посебно поштовање су јој пружале жене. По предању, Мокош је била представљена као велика преља која је уз помоћ преслице, вретена и кудеље, нитима прела судбину људи. Када је реч о имену богиње Мокош, верује се да потиче од једног цвета мака. У Украјини, мак је био симбол плодности, просперитета и као храна за ум. Мак је један од главних састојак у церемонијалној храни, те се често користи у колачима, питама итд. Жене су имале обичај да у знак поштовања према Мокоши везу пешкире са њеним приказом, уз пратњу два коњаника са леве и десне стране. Дан који је посвећен богињи Мокош је био петак и на тај дан жене нису шиле, прале одећу, ткале, јер су водиле рачуна да не увреде њихову заштитницу која је толико бринула о њима.

 

Велес

Снажан Бог који брине о свим областима људског живота. Покровитељ мудрости, видовитости, тајних знања, просперитета и плодности. Он спроводи душе до Сварогових пашњака (Рај, топлије крајеве) повезујући свет живих са светом покојника. Заштитник је трговаца, занатлија, богатства и животиња. Велес је познат не само као чувар животиња на Земљи него и као пастир стада небеских облака. Велеса симболизују или прате разне животиње: медвед, бик, коњ, змија. Деца рођена у децембру и фебруару добијала су имена по Велесу. Нека од њих су: Велеслав, Велемир, Велесик.

 

Световид

Сварогов син, божанство небеске светлости, светости и духовна суштина оца Сварога.
Световидов кип је приказан као четвороугаони стуб који симболише четири стране света: север, исток, југ и запад. Исто тако, на овом кипу представљена су и четири словенска божанства: Перун, Дажбог, Мокош и Лада.
На кипу су приказани горњи, средњи и доњи свет као њихово тројство и дрво живота. Атрибутима Световида можемо приписати све симболе који се налазе на његовој статуи. На исти начин Мокош је приказана са рогом изобиља у руци, Лада је приказана са венцем, Дажбог са точком (соларним симболом), Перун са мачем и војним коњем. Световидов храм у Аркони био је смештен на обали Балтичког мора, на стрмом брегу острва Рујан и окружен неприступачним тереном који је штитио храм од уљеза - крсташа. Био је то један од највеличанственијих храмова древне Европе.

 

 

Објављено: јул, 2013.

Povratak na Bajoslovlje