СВЕВЛАД                     www.svevlad.org.rs                     СВЕВЛАД                     www.svevlad.org.rs
 

Постављено уз сагласност аутора
и издавача -
"Вукотић медиа"

 

Чедомир Антић
СРПСКА ИСТОРИЈА
Поглавља "Велика сеоба народа" и "Властимирова земља"

 


Чедомир Антић: Српска историја. Велика сеоба народа; Властимирова земља


Стројимиров златни печат. Чува се у Историјском музеју Србије

Прочитајте и...

Владимир Дворниковић: Борба идеја

Фехим Барјактаревић: Стари арапски писци о Србима и другим Словенима

После смрти императора Трајана, од земаља данашње Србије, само област на крајњем северу, између Дунава и Тисе, није била у границама Римског царства. Јазиги, који су живели у тим равницама, упадали су у Мезију и пограничне провинције. За време владавине цара Марка Аурелија, у једној већој бици, поражена је римска војска а њен командант Клаудије Фронт, управник Дакије и Горње Мезије, погинуо је у борби.

Рат са Персијом спречио је великог цара да покори и искорени Јазиге и на њиховој земљи створи нову провинцију. Средином 3. века на Дунаву су се појавили Готи. Овај народ, који ће одиграти значајну улогу у време Велике сеобе народа, остаће у Подунављу током наредних четврт миленијума. Упркос победама, римска војска је у време цара Аурелијана коначно морала да напусти најисточнију европску провинцију Римског царства - Дакију.

Најважнији заплети драматичне кризе царства седамдесетих година 3. века углавном су се одиграли у областима балканских провинција. Битка која се 285. одиграла на Морави одредила је судбину Римског царства...

Цео текст >>>

Објављено: децембар, 2013.

Povratak na Povesnicu

Упознајте се и са осталим публикацијама издавачке куће "Вукотић медиа"