СВЕВЛАД                     www.svevlad.org.rs                     СВЕВЛАД                     www.svevlad.org.rs
 


 

ПО УГЛЕДУ
НА СРЕДЊОВЕКОВНЕ ВИТЕЗОВЕ

 

Текст: Немања Слепчевић, уједно и учесник скупа
Фотографије: Compagnie Medieval de St Ouen

 

 

Деспот Стефан је инсистирао на изучавању борилачких вештина и ратне тактике. Он је сам обучавао командни кадар и своје војнике. Његово основно правило потицало је из његове велике љубави према људима и својим борцима, и непрестаног давања милостиње ...
Он је оснивач витешког реда ''Ordo redis'' (Ред редова) у који су улазиле само крунисане европске главе, и први је у ''Витешком Реду Змајева'', међу којима су били Милош Обилић, Деспот Ђурђе Бранковић, Деспот Вук Гргуревић, византијски цар Константин ХI, Војвода Влад Дракула.... Многим јунацима на свим хоризонтима је био сан да буду произведени у витеза од Деспотове руке...и част да му служе.
Његову изненадну погибију (19.07.1427.) обележила је мистична олуја, код које се зацрнило небо над Београдом, и тресак грома, који је заглушио Деспотов последњи вапај :'' По Ђурђа, по Ђурђа !''.

Стефанова смрт доживљена је у народу као пропаст....
Људи су чупали косе, секли коњима гриве. Деспотовина је у стрепњи пред надолазећим временима оплакала свог Змаја, који је био (сви су то осећали) онај изабрани гласник новог доба.
Потомак Немањића, син Цара Лазара, Високи Деспот остао је да, попут граничара, пред вечношћу сведочи снагу вере и оданост витешком завету.

С. Ћирковић, Д. Тасић
Извор: www.kraljevskiredvitezova.org

 
Од истог аутора ...

Немања Слепчевић: Оружје и ратна опрема Старих Словена у раном средњем веку

Немања Слепчевић: Упутства за израду оружја и опреме древног словенског ратника:
сулице
,
штитови,
ножеви

 
Погледајте и ...

Адам Августињак: Српски гробови у Могилну (Пољска)

Владан Радисављевић: Гајде у традиционалној култури Срба
Луј Леже: Словенска митологија

 

 

У сусрет изузетно значајном јубилеју - 600 година постојања манастира Манасија - од 25. до 28. августа 2015. је одржан велики витешки скуп под називом „Just Out“'- Деспот Стефан Лазаревић, Манасија 2015. Циљ скупа је био верно оживљавање периода у коме је живео Деспот Стефан, који се у своје време надалеко прочуо по свом учешћу на турнирима широм Eвропе.


На скупу је учествовало више од 150 учесника. Поред дружине „Бели Орлови“ из Београда, „Green banner“ из Новог Сада и „Свебор“ из Краљева, учешће су узели и учесници из Француске, Русије, Украјине, Чешке, Бугарске, Словеније, Хрватске, Румуније, Мађарске и специјални гости - монаси Шаолина из Кине.


Фестивал је у сваком смислу био пун погодак, што најбоље говори број посетилаца којих је у једној од ноћи фестивала било и преко шест хиљада. И ако би неко желео да оцени успех овог својеврсног витешког турнира по посети високих државника, у првом реду преседника Србије и Републике Српске, по мом скромном мишљењу најлепши део је ипак био после званичног програма, када су прошли сви дефилеи, борбе и парадирања.
Моменти када за истом логорском ватром седе момци и девојке из Русије, Украјине, Словеније, Хрватске, Румуније и Србије и деле хлеб и пиће, док се уживо слуша аутентична средњовековна музика у извођењу момака из Француске, апсолутно су непроцењиви и памте се цео живот.


Такође, дивљи предео око манастира, хладна и чиста река за освежење и купање, као и поглед са добро очуваних високих зидина, савршено се уклапају у визију времена које смо се трудили да оживимо.

За сада намера организатора је да се скуп уприличи и наредне године, све до 2018, када ће се великим фестивалом прославити 600 година од изградње манастира Манасија.

 

Објављено: октобар, 2015.

Povratak na Sloveni danas